The Making off “De Bollepel”

00De Bollepel; vanaf voorjaar 2008 een begrip op de Groote Vliet.bollepel_clip_image016

 

Stel dat je er in de zomer van 2007 door de Vereninging de Koggeschuiten ingeluisd bent. Je zit ineens in het bestuur en je hebt zelf geen schuit. Je hebt geeneens een kleine roeiboot…
En stel dat het dan om ons zou gaan. Dán besluit je na veel wikken en wegen om een eigen schuit aan te schaffen.

Wij hebben gekozen voor een nieuwe schuit. Als we het dan toch doen, dan maar in één keer goed en volledig naar onze wensen. Dat het een Onderdijker tuinderschuit zou worden stond als een paal boven water; Sjaak is immers een echte Keuter. David heeft aan de hand van de Rinus (een varend monument en originele Onderdijker schuit) een snijpakket laten maken en kan deze in meerdere maten leveren. Onze tuinbreedte in aanmerking genomen kozen wij voor de handzame 6.85m.

01 okt avondGoed, de knoop doorgehakt, bestelling geplaatst en spaarrekening geplunderd. Nu komt een heel belangrijk onderdeel van het proces naar voren: hoe gaat de schuit heten? Geen sinecure! Ben je ineens blij met je bijnaam… onze schuit zal vanaf nu door het leven gaan als De Bollepel.

Dat wij een schuit verkozen hebben boven ongeacht welk vaartuig zal voor u als lid van de club geen uitleg behoeven. Naast rationele overwegingen (zijn die er dan?), draait dat toch om gevoel. En gevoelsmatig past het robuuste, regio eigen en eenvoudige karakter van varend vakmanschap het best bij ons.
David heeft gevraagd of we de bouw wilden vastleggen met de camera en via korte verslagen als dit.
Het is mooi om te zien hoe een langgekoesterde wens vorm krijgt, dus vragen was bijna overbodig.

bollepel_clip_image002Na een voorspoedige doop, bij mooi weer, ging de Bollepel zondag 6 april 2008 te water.
En begon vrijwel meteen aan zijn/haar ‘maiden voyage’

Het afgelopen half jaar dat de Bollepel een varend wonder is, hebben we er al veel plezier van gehad. Van even een uurtje rond de Vliet, tot dagjes uit. Die worden uiteraard besloten met een etentje op of aan het water en het liefst besloten met een duik in de Vliet.

Ook hebben we al twee keer een nacht op onze schuit doorgebracht. Eén keer in Noord-Scharwoude na een geslaagde lichtjestocht door diens duizend eilanden.
De Bollepel heeft zelfs al een keer Vlietpop meegemaakt.

In hebollepel_clip_image012t kersenhouten tafelblad staat de kaart van de directe omgeving gebrand.bollepel_clip_image004
Zo weten de gasten waar ze zijn en verdwaalt de schipper niet mocht het té gezellig worden…

Het zwemtrapje is geweldig! Perfect op maat en prima in gebruik.

Via deze weg willen we David Commandeur nogmaals bedanken voor zijn vakmanschap en de geweldige schuit die hij afgeleverd heeft. En iedereen die zijn of haar belangstelling getoond heeft tijdens de bouw, en ook tijdens de vaart.

We hebollepel_clip_image014bben nu al ruim een half jaar enorm veel plezier van onze schuit gehad. Het is ideaal dat je zo van huis uit weg kan tuffen; alleen of met een groep, het past allemaal.bollepel_clip_image010
Als gezin hebben we regelmatig op of aan het water gekookt en gegeten.
En nu dan klaar voor een barre wintertocht… hadden we dan tóch voor vloerverwarming moeten kiezen???

Groet, Sjaak en Hanke en tot op het water!

 

KLIK HIER VOOR NOG MEER FOTO`S VAN DE BOLLEPEL