Links

FEDERATIE OUD-NEDERLANDSE VAARTUIGEN
In de FONV zijn alle organisaties gebundeld die zich inzetten voor het behoud van historische Nederlandse vaartuigen. De FONV behartigt de algemene belangen van deze behoudsorganisaties, initieert, coördineert en stimuleert gezamenlijke activiteiten. Behoudsorganisaties die minimaal 10 authentieke schepen vertegenwoordigen kunnen zich aansluiten bij de FONV. Eigenaren van authentieke schepen kunnen geen lid worden van de FONV maar wel van een  aangesloten behoudsorganisatie. Aanmelden kan via het secretariaat van de behoudsorganisatie. Het adres is te vinden op de site van de betreffende organisatie.

LANGEDIJK WATERRIJK 
Organiseren en bezoeken van nautische evenementen met historische Langedijker vrachtschepen en de karakteristieke akkerschuiten.
Van de vaartuigen die voortkomen uit het gebied van het Geestmerambacht is de stichting Langedijk Waterrijk de behoudsorganisatie van het F.O.N.V.
Verder zet Langedijk Waterrijk zich in voor de doorvaarbaarheid van de oorspronkelijke Langedijker vaarwegen door deze vaarwegen met elkaar te verbinden of opnieuw op te waarderen.
Langedijker Verleden probeert de laatste restanten van “het Rijk der Duizend Eilanden” te behouden, evenals de nog bestaande varende monumenten en gereedschappen die gebruikt werden voor de scheepsbouw in het het Geestmerambacht. De stichting doet dit door de betreffende historische schuiten en schepen te schouwen, de gegevens in kaart te brengen en de schuiten en schepen met de verkregen status van “varend monument” aan te melden bij de F.O.N.V.

WESTFRIES ARCHIF
Het Westfries Archief verzamelt en beheert archieven en bibliotheek- en beeldmateriaal van, uit en over Westfriesland.
De oudste archiefstukken dateren uit de veertiende eeuw. Die zijn te vinden in de stadsarchieven van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De jongste stukken van de overheden in West-Friesland dateren uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. In de particuliere archieven en collecties zitten soms al stukken van dit jaar. Vrijwel alle archieven zijn toegankelijk via een database met zo’n 120.000 beschrijvingen. De bibliotheek omvat ruim 25.000 titels en is daarmee de grootste historische bibliotheek over de regio. De beeldcollectie omvat meer dan 40.000 afbeeldingen: kaarten, prenten, tekeningen en foto’s.

STOOMMACHINE MUSEUM 
Het museum houdt de geschiedenis van de stoommachine levend door stoommachines te verzamelen, restaureren en onderhouden.

DOUGRENDUNDVONVELSENENDENOZEM
Alle zin en onzin Dou en foto`s van vlietpop

OUDE KAARTEN VAN WEST FRIESLAND
Hieronder volgen een aantal oude kaarten van Nederland, Noord-Holland en West-Friesland.

DAVID COMMANDEUR SCHUITENMAKERIJ EN VERHUUR
David Commandeur Schuitenmakerij is gevestigd in Onderdijk, aan De Pijp 8a.
Wij houden ons bezig met nieuwbouw van stalen tuinderschuiten en
vletten en alle onderhoud en reparaties aan schuiten en schuitmotoren.
De stalen boten zijn in diverse uitvoeringen en afmetingen leverbaar.
Wij leveren van zelfbouwpakket tot compleet afgebouwde boot en occasions. Op uw bestelling gemaakt, dus gegarandeerd volgens uw wensen!

IJSCLUB ONDERDIJK
De ijsbaan in Onderdijk is een natuurlijke sloot (De Biersloot) die bij voldoende ijsdikte wordt onderhouden door de club. Het verlichten van de baan gebeurd veelal door hulp van de aangenzende bewoners. De ijsclub zorgt er dan voor dat de baan er elke dag weer tip top bijligt. Voor de goede sfeer wordt er ook voor een stukje muziek gezorgd. Bij mooi ijs weer of bepaalde evenementen zal er ook een koek en zopie aanwezig zijn. Naast de ijsbaan ligt er achter Onderdijk een enorme waterpartij genaamd de Groote vliet. Vanaf de plas is het mogelijk om richting Wervershoof of Medemblik te schaatsen. De ijsclub zorgt er tevens voor dat deze plas en de aansluitende sloten worden onderhouden. Dit gebeurd door het keuren van het ijs, het sneeuw vrij houden van de baan en het afzetten van slechte of onbetrouwbare stukken ijs. Kortom IJsclub Onderdijk is een zeer actieve club die ervoor zorgt dat de schaatser veilig en vertrouwd de sport kan beoefenen.