Verslag juni tocht 2016 NH-Noord

Mooi weer, dus een prachtige vaarweekend  met ”de Koggeschuiten”.

Elf mooie polderschuiten, met prachtige namen o.a. “Plurk” ,” DeuzDus “, “Julius”  etc. , totale bemanning ( natuurlijk ook vrouwen en kinderen!) een 30 personen,  zijn het weekend van 24-25-26 juni 2016  de  Noordkop van onze provincie  rondgevaren. Ook gezamenlijk ontbijt, de barbecue en de gezellige (borrel-) avondjes zijn uitstekend bevallen. En natuurlijk is het slapen in de tent op de boot bijzonder ….het kabbelende water zorgt voor een verkwikkende nachtrust.

Het goede vertrekpunt is altijd bij de sluis in Medemblik. Op het afgesproken tijdstip arriveren onze mooie kenmerkende kleurrijke “zwarte met rode rand -en veelal een groen motorkapje-“ polderschuiten uit aan aantal zijsloten. De sluiswachter weet het al. Om 9 uur staat het sluislicht op groen. Wanneer de sluisdeuren gesloten zijn, wordt de CD met Amsterdamse orgelmuziek aangezet. Onder deze muzikale begeleiding “zakken” we zo een meter of 4-5 tot het waterpeil van de Wieringermeer. De sluisdeuren gaan open. We varen uit. Goede vooruitzichten. Het is droog.

De 1e dag varen we naar Middenmeer, Kolhorn, Schagen, Oudesluis ( met een heel mooie echte “oude” sluis) om vervolgens af te meren in jachthaven Oude Veer in Anna-Paulowna. In het centrum van Anna-Paulowna wordt iets gegeten, daarna zitten we gezamenlijk tot 11-12 uur gezellig op terras -uitstekende temperatuur- aan het Oude Veer.

Het mag wel even genoemd. Schipper Rob en “schippersmoeder” Ans varen op de boot Plurk. Deze tocht is hondje “Plurk” ook mee. Het geheel heeft met alle kook- en keukengerei ook een huishoudelijke uitstraling. Laten we het samenvatten … de gehele huishouding vaart….gezellig gezicht.

De 2e dag gaat  via Oudesluis, De Stolpen, ’t Zand, Den Helder, Balgzandsloot, naar het Amstelmeer waar vervolgens wordt aangemeerd in jachthaven De Haukes. Een uiterst gezellige barbecue, met bier-wijn en frisdrank,  zorgt voor een mooie avond.

De 3e dag varen we naar Slootdorp, doen een retourtje Robbenoordbos, Middenmeer, en via Medemblik weer huiswaarts. In de laatste sluis komen nog veel kinderen aan boord. Zij zagen paps en mams, dan wel opa/oma in de verte aankomen.  En wij allemaal genieten wederom  van de gezellige muziek tijdens het sluizen.

Terugkijkend … we hebben veel moois gezien en het droog gehouden. En toch, ik wil het hier even kwijt. Op de slootkanten hebben we veel “duivelse” plantengroei gezien, zijnde het “riet”. Waarom is dit een duivelse plant? Ja, in de wind wuift het wel aardig. Echter de walkant ziet eentoniger,  riet bederft het doorzicht, het groeit veelal de “sloot in”, riet snijdt je huid open wanneer je het te lang vasthoudt vanuit een varende schuit…en als je goed kijkt dan zie je op elk rietblaadje de tandafdruk van de duivel. Er wordt gezegd dat tussen  God en de duivel wat heibel is geweest over de naamgeving van het schepsel ”riet”.

Tenslotte. Compliment voor de Koggeschuiten. Het waren 3 mooie dagen!

Schipper Piet