Verslag Streektocht 2017

Verslag Streker vaartocht 2017

Algemeen
Weer heerlijk een weekend varen op 23, 25 en 25 juni 2017. Vrijdag 23 juni verzamelen om het avontuur van de Streker vaartocht aan te gaan. Een tocht door natuurgebied ‘De Natte Cel’ (Natuurgebied De Weelen) en het waterrijke en daardoor vaarrijke gebied van de De Streek en Enkhuizen. Door een aantal afzeggingen is de deelname voor deze tocht beperkt tot 6 schuiten en 21 deelnemers. Op de tweede dag sloot er nog een 7e schuit met 9 deelnemers aan.

1e dag
Om 9.30 uur verzamelen we op een nieuwe plek. De nog niet zo lang terug geopende roeiboet in Onderdijk. Om mooie locatie om de vaartocht aan te vangen. Om 9.45 uur vertrokken op weg van polder ‘De Vier Noorderkoggen’ naar polder ‘Het Grootslag’. Om daar te komen moeten wij eerst het sluisje bij het ‘Arkie’door. Door het nieuwe systeem van de sluis, gaat dit heel voorspoedig en is de overgang van de twee polders gelukt. Verder op weg naar het natuurgebied ‘De Natte Cel’. Een deel van polder ‘Het Grootslag’ wat vroeger (1973/1978) niet is meeverkaveld maar als vaarpolder in stand is gebleven en verder is ingricht als natuurgebied. In vroegere jaren hadden de schuiten die wij nu varen nog een functie met zwaar werk door de aardappelen, bieten en (bloem)kolen die op de kleine akkers werden verbouwd naar huis of naar de veiling te varen. Nu alleen nog nostalgie en een prachtig gebied om doorheen te varen.

De tocht vervolgt zich door de oude kern van de Streek waarbij duidelijk de link naar de oude vaarpolder nog waarneembaar is. Met schuren, drooghokken, overkappingen en nog vele polderschuiten die daar aan wal liggen. In vele maten groot en klein en diverse modellen, maar altijd nog de herkenbare rode rand en groene motorkap. Een enkeling kan nog wel wat onderhoud gebruiken. Verder door de nieuwbouw van de Streek. Daar kun je gewoon slingerend doorheen varen. Uiteindelijk zelfs lang het winkelcentrum ‘Streekhof’ om daar te lekkerbekken.

Verder op weg naar de overhaal in Bovenkarspel. Een bijzonder element in deze tocht. Ook de overhaal had in het verleden een link met de polderschuiten die wij nu receatief varen. Met de overhaal werden de polderschuiten volgeladen met kool etc. Overgehaald naar de Broekerhaven om die daar te verhandelen en over tez etten naar grotere schepen om die verder het land in te varen. De overhaal tilt gewoon je gehele polderschuit uit het water en weer terug in het water van de Broekerhaven. Leuk om dit eens mee te maken.

Net buiten de haven hebben wij de polderschuiten aangemeerd bij watersportvereniging Broekerhaven en worden de tenten opgezet voor de overnachting. In het clubgebouw van de vereniging hebben wij heerlijk gegeten en een zeer gezellige avond gehad met ……..grote lachers………wilde verhalen ………en …….drankjes voor een heel betaalbare prijs.

2e dag

Ondanks de deining van het IJsselmeer heeft iedereen een goed nachtrust gehad. We werden alleen wakker met een lichte motregen. In de kantine hebben wij een uitgebreid, zeer luxueus en perfect geregeld ontbijt aangeboden gekregen.

Vanmorgen sluit er een zevende schuit aan bij de groep. Om 11 uur vertrekken wij met zeven schuiten en maken wederom gebruik van de overhaal. Nu om terug te keren in het polderwater.
Het blijft een leuke bezigheid!!

Wij varen richting Enkhuizen, ondertussen heeft de regen plaatsgemaakt voor de zon. We varen in Enkhuizen onder de oude stadspoort door om de stadsgrachten binnen te varen en vinden meteen aantal grote boothuizen. Typerend voor dit deel van de stad Enkhuizen. Leuk om doorheen te varen.
Na de grachten even een uitstapje gemaakt naar het Streekbos en daar een lunch en/of rustpauze te houden van ongeveer een uur.

Weer verder gevaren via een andere vaarroute terug naar Enkhuizen op weg naar ons overnachtingsplek. Dit is de stadscamping van Enkhuizen. Gelegen aan de stadswal en prima bereikbaar met de schuit. Daar aangekomen werd meteen een grote tent opgezet als gezamenlijk onderkomen. Rond de klok van zessen was het weer tijd voor de BBQ met kwaliteitsvlees van de echte slager.

Na afloop van de BBQ in de grote tent bleef het nog lang gezellig.

3e dag
De zondag zijn we rustig begonnen in de grote tent en hebben wij weer een uitgebreid ontbijt kunnen nuttigen. Om 10 uur was er afgesproken een stadswandeling door Enkhuizen te maken. Vóór die tijd moest iedereen zijn spullen aan de kant hebben. Iedereen had het nog even druk.

Om klokslag tien uur met de stadsgids de stadswandeling door Enkhuizen aangevangen. In vroegere tijden was Enkhuizen veel groter en had veel meer inwoners dan deze op dit moment heeft. Er staan nog genoeg oude gebouwen die verwijzen naar de gouden eeuw, de VOC tijd.

Na de stadswandeling de terugtocht aangevangen en weer teruggevaren via het prachtige natuurgebied. Om ongeveer vier uur in de middag weer terug in Wervershoof/Onderdijk.

Tenslotte
Het waren drie prachtige dagen !!!!! Hierbij waren de weergoden ons goed gestemd met slechts een klein beetje motregen en verder mooi zonnig weer.
De tocht was goed voorbereid en uitstekend georganiseerd door de vrijwilligers van de Koggeschuiten. Met een zeer gevarieerd programma was er voor iedereen wat te beleven.

Zeker weer voor herhaling vatbaar. Om eerlijk te zijn…..ik kijk al weer uit naar de volgende tocht!!!

Wie weet waar die tocht ons dan weer heen brengt?? ………Ik ben er weer bij.

Kees Hauwert
Juni 2017

Voor de foto’s, klik hier.