Verslag Edam tocht 2018

Hoi allemaal,
Hier een verslag van de Edam tocht 2018. Een zeer geslaagde 4 daagse tocht die we in het pinksterweekeinde hebben gevaren. Enjoy!

DAG 1
Om een uur of negen op de vrijdagmorgen zijn we verzameld, met uiteindelijk 6 schuiten, bij de Overleekse sluis in Medemblik. Het voelde allemaal nogal fris aan, maar we hadden goede moed: de weerberichten beloofden dat we een prachtig weekend voor de boeg zouden hebben. Na Kolhorn zakten we af naar de Brakesluis en eind van de middag kwamen we aan in Rustenburg bij Hotel Restaurant De Gouden Karper. Perfecte plaats om de nacht door te brengen, we lagen allemaal mooi langs het kantje. We hebben heerlijk gegeten in het restaurant ‘s avonds, met z’n allen en konden dus voldaan gaan slapen in onze schuiten. Iedereen rozig van het windje wat we het grootste deel van de dag op de kop hadden gehad.

DAG 2
Heerlijk ontwaken in Rustenburg! Na een goed ontbijt, ook weer verzorgd door De Gouden Karper, zijn we de sluis van Rustenburg ingevaren en na twee keer schutten konden we verder richting Edam. Het windje was wat gaan liggen, maar heel warm was het zeker nog niet. Een mooie route langs kleine dorpjes als Ursem, Avenhorn, Beets en Oosthuizen kwamen we uiteindelijk in de grote stad Purmerend. Een mooie route langs de woonboten (niet allemaal even mooi…) en even opsteken in de jachthaven. Daarna door naar Edam, waar we even werden opgehouden door een wel heel lage brug net voor de binnenkomst in Edam. Gelukkig hadden we de muziek van Rob, die ook gewaardeerd werd door de toeschouwers op de kant. Nog even een toertje door het centrum gedaan met de schuit en toen een ligplaats gevonden in de nieuwe haven in hartje Edam. Hier is ieder voor zich wat gaan eten en we hebben de avond afgesloten op de schuit van Co met een borrel, potje kezen en klaverjassen.

DAG 3
Wake Up Koggeschuiters! Vanmorgen hadden we ontbijt geregeld op de schuit! Gezamenlijk hebben we van het uitgebreide ontbijt genoten op 2 schuiten. Daarna snel ingepakt, want we moesten weer door naar ALkmaar. Eerst nog een rondje Edam, de brugwachter was gewaarschuwd en zo voeren we Edam weer uit, terug richting Purmerend en daarna richting Alkmaar. En de weerberichten hadden hun belofte waargemaakt! Wat een topweer! En omdat het zo mooi was, zijn we het Alkmaarder meer overgestoken, ipv van het kanaal ernaast. Leuk om eens te doen. Eind van de middag waren we in Alkmaar en na eerst nog een toertje door de stad, aangelegd in de haven Luttik Oudorp. Ook weer centrum stad dus. Voor de avond hadden we geboekt in restaurant Bregje, waar we allemaal volgegeten weer vandaan kwamen. Ook hier de avond weer gezellig afgesloten met wat spellen en een drankje.

DAG 4
Verdorie zeg, wat was dat genieten ‘s nachts in Alkmaar. Met ieder kwartier het volledige carilion van de kerk en een beiaardier die dus over de kade aan het heen en weer rennen was. Ook dat heeft weer zijn charmes. Om half negen (iedereen was toch al wakker) zaten we weer gezellig aan een vers gebracht ontbijt! Het weer was weer mooi, en dus op naar onze thuishavens! Eerst nog even onder de lange brug bij de Mient door en toen richting Langedijk, Heerhugowaard en Kolhorn. Eind van de middag waren we weer bij de Overleekse sluis in Medemblik, waar we na het sluizen afscheid namen van enkele schuiten. Met 4 schuiten zijn we nog even een hapje gaan eten in MED, waarna het mooie vaarweekend echt afgesloten was.

Iedereen die mee is geweest, bedankt voor de gezellige tocht! We zien jullie graag de volgende keer weer.

Gr. André