Schuitentocht Amsterdam 2009

Topweekend Koggeschuiten 19 t/m 22 juni 2009

Onderdijk-020

Vrijdagochtend rond 8.00 verzamelden alle schuiten uit de Streek en Onderdijk en omstreken  zich bij de sluis van Medemblik om de tocht richting Amsterdam te starten.
Het weer was niet echt geweldig maar de stemming zat er meteen al goed in en wonder boven wonder hebben we, op een paar spatjes na, het hele weekend geen regen gehad.
De zon liet zich vaak genoeg zien om de neuzen en konen flink te doen kleuren.
In Langedijk aangekomen sloten onze Langedijker vrienden zich bij ons aan.
De eerste avond en nacht brachten we door in Spijkerboor bij “Het verloren eind” de stemming zat er supergoed in.
Een deel sliep op de schuit en een deel in tenten op de vaste wal.
De volgende ochtend op tijd ontbijten en vertrek naar Mokum.
Spectaculair om via het Noordzeekanaal te varen, grote vrachtschepen en draagvleugelboten van Connexion te zien passeren en hun golven onder de schuit te voelen.
Ruim 30 schuiten in een lang lint trokken veel bekijks.
Soms 6 schuiten dik naast elkaar en veel kapiteins met manchesteren jas en Koggeschuitenpet,  het was een prachtgezicht.
Wat kan het leven toch mooi zijn.
We werden door de Amsterdamse schuitenvereniging opgewacht en zij voeren met ons mee.
Via de Prinsengracht kwamen we de stad binnenvaren.
Super om zo de stad door te varen tot aan de Amstel waar we wederom een prima locatie hadden om de schuiten met de punt of kont aan de kade te leggen.
Wat een machtig mooi gezicht al die schuiten op ’n rij.
Om 21.00 vertrokken we richting grachten om het rode licht over onze schuiten te laten schijnen.
Sprookjesachtig al die lichtjes toen het steeds schemeriger werd.
Vanaf het water ziet de wereld er heel anders uit.
Langs het Amstelhotel en Carré varen is echt een bijzondere ervaring.
Daarna mooi anzitte en live muziek luisteren, van een aantal speciaal naar Amsterdam afgereisde plaatselijke coryfeeën, het werd weer een bar gezellig nachie.
Maar bij nacht de man, bij dag de man, wederom vroeg op pad om weer richting noorden te varen.
Spannend om het IJ over te steken met onze platbodems die mede door alle bagage, koelboxen en passagiers vrij diep in het water lagen.
Gelukkig kwam iedereen droog over.
Onderweg aangelegd bij de Zaanse schans waar we een rondleiding kregen van molenaar Piet in verfmolen de Kat.
Bij camping de Woude genoten van een skitterende leste eivend met veel zang, dans en grote lachers.
Iedereen genoot met volle teugen en was vol lof over de organisatie.
De laatste ochtend aan het ontbijt werden de organisatoren op gepaste wijze bedankt.
We kunnen het in 3 woorden samenvatten: HET WAS GRANDIOOS!!!!!!
Iedereen die heeft geholpen dit SCHITTERDENDE weekend te organiseren ONWIJS BEDANKT!!! Dit smaakt naar meer.

Namens alle deelnemers,
Gerda Haakman

33 tuffende koolvletten, 120 opvarenden

Armada van Koggeschuiten vaart naar Amsterdam

Vrijdagochtend 19 juni  liggen vele “platbodems van het Westfriese platteland” verzameld in  het Overleekkanaal van Medemblik.  Om 8.00 uur gaat de sluis naar de Wieringermeer open en kan onze “Tocht der Tochten” beginnen. Er zijn boten uit Medemblik, Wervershoof, Onderdijk, Enkhuizen, Grootebroek, Opperdoes. Kortom een “echt Westfries gezelschap”, zelfs oud-Westfriezen uit o.a. Beilen en Deventer completeren een groep welke komende 4 dagen een hechte band gaat vormen.
Er wordt  in 2 groepen gesluisd. Aangezien er nog 3x gesluisd moet worden vandaag (naast Medemblik nog 2x rond Kolhorn en  1x bij Noord-Scharwoude )  blijven we in 2 groepen varen tot het verzamelpunt in Broek op Langedijk, waar ook nog enkele Langedijkers zullen aansluiten.
Het is een prachtige tocht. Een lekkere bries op het water, ietwat warmer mag wel, doch de zon schijnt.  Onze schuiten hebben  natuurlijk allemaal de identieke uitstraling van koolvlet, te weten een zwarte  romp, de rode rand en de groene motorkap. In de schuiten vrolijke mensen en een kleurrijke uitstraling van benodigdheden voor de komende dagen.
Vanaf Broek op Langedijk vaart de verzamelde “armada “,  immers het is een pracht gezicht om onder de boeg van 33 koolvletten een prachtige schuimende golf te zien, naar Alkmaar, Ooterleek, richting de Beemsterpolder, dan langs de Rijp naar  Spijkerboor ( aankomst 18.15 uur) waar we de nacht  gaan doorbrengen. Ongeveer de helft van het gezelschap slaapt op de koolvletten, de rest in tentjes op de wallenkant. De avond in Spijkerboor krijgen we een heerlijke maaltijd ….en genieten we tot in de vroege uurtjes, want u zult het weten … geef 120 Westfriezen in de leeftijd van 17 tot 74 jaar de vrijheid buiten hun woonplaats, laat  Hollandse liedjes en Amsterdamse Jordaanliedjes klinken en het wordt groots feest.

Ontnuchterend is de zaterdagochtend. De aanwezigheid van 1 douche brengt de noodzaak om met een koud nat washandje het gelaat  wat in de plooi te brengen. Na een goede gezamenlijke  broodmaaltijd komt het organiserend comité tot de conclusie dat met windkracht 5 een voorgestane tocht naar Purmerend en dan over het  IJ  bij Amsterdam echte zeemansbenen gaat vragen. Er komt een alternatief.  Om 10 uur varen we langs de Starnmeer, vervolgens over de Zaan. De muffe lucht van de cacao, de koekfabriek van  Verkade, de weidsheid van het water, de Zaanse schans, de enthousiast zwaaiende mensen op balkonflats en langs de wallenkanten  maken bijzonder veel indruk op ons gezelschap. Rond 14.00 uur komen wij  het Noordzeekanaal.  Heuse golven met de schuimkopjes erop, draagvleugelboten ( een soort hovercrafts) die 70  km per uur gaan, grote zeeschepen ….heel indrukwekkend, immers wij moeten met onze platbodems uit de polder naar de overkant.  Na deze stoere overtocht nog 45 minuten varen over het Noordzeekanaal naar het centrum van onze hoofdstad. Dan een prachtige 7 km lange tocht door Amsterdam langs de Houtmankade, door de Brouwersgracht, door de Prinsengracht ….de Jordaan, we varen aan de voet van de Westertoren, …dan komen we op de Amstel ( langs het fameuze Amstelhotel) en “landen” wij om 17.15 uur aan in de buurt van de Bijlmerbajes. De slaapplaatsen worden in gereedheid gebracht, er wordt gegeten, sommigen hebben de barbecue zelfs mee. Om 21.00 uur  gaan wij  onze  “donkere” tocht starten. We varen in een sierlijk lint door de Amsterdamse grachten, langs de Voorburgwallen en de bekende rode ramen van hartje Amsterdam. Iedereen kan genieten van de vriendelijke zwaaien en groeten vanaf de wallenkanten. Wij Westfriezen voelen ons vereerd in Amsterdam. Om 23.15 uur varen wij langs de Stopera, theater Carré, Amstelhotel over de Amstel weer naar onze overnachtingplaats. Om 23.30 uur volgt een muzikaal optreden van “Sick en Nimon”, aangevuld met een tweetal  Vlietpopsterren.  Een nachtelijk feest, om 2.30 uur besloten met een  schitterend vuurwerk georganiseerd door een naburig bruiloftsfeest.

De aanwezige eco-toiletten, de afwezigheid van een douche.  Het frisse kraanwater, danwel het water van onze eigen Amstel,  zorgt voor  spontane   “goeie morgen”  groeten binnen een steeds hechter wordende groep Westfriezen. De uitstekende broodmaaltijd wordt verzorgd door  heuse Onderdijkers. Het brood is vers en de vleeswaren zijn  nog deze ochtend vers gesneden in de slagerij in Purmerend. Dan verschijnt plotseling een heuse ladderwagen van de  brandweer. Geen paniek. Op grote hoogte worden foto’s genomen van ons gezelschap. Ja, die kans heb je wanneer een Onderdijker bij de brandweer van Amsterdam werkt.  Om 10.00 uur  vertrekken wij. Varend door de Amsterdamse grachten o.a. langs Artis, Centraal Station   komt tenslotte wederom het Noordzeekanaal in zicht.  Geen paniek, doch iedereen vindt het een spannend avontuur om over de klotsende golven door het scheepvaartverkeer naar de overkant te komen. “Dat was effies spannend” wordt veel tegen elkaar gesproken. Vol trots vaart iedereen met heuse scheepvaartbenen  op een Westfriese platbodem, welke inmiddels tot zeewaardig schip wordt verklaard. Richting de Zaan varen we langs een enorm hoog containerschip. Onze 33 motorschepen zijn dan echt miniatuur. Op de Zaanse schans wordt een bezoek gebracht aan verfmolen “de Kat” en daarna gaat het gezelschapj richting Alkmaar, waar wij om 18.00 uur op het eiland “de Woude” arriveren voor onze 3e en laatste overnachting.  Na een heerlijke rijst- en satémaaltijd wordt  hier een waar volksfeest georganiseerd. Hollandse liedjes,  een uitgelaten Westfries gezelschap welke na  3 dagen een familiair gezelschap vormt ,  bier en wijn of andere  dranken voldoende voorhanden …. wat wil je nog meer.

Maandag  22 juni  is iedereen rond de klok van 7.00 uur  reeds op.  De voorzitter  meldt  dat we reeds om 8.30 uur gaan varen.  In de vroege dauwige morgen is iedereen weer vlot aan de slag. De  slaapplaatsen worden geruimd,  voor de 3e keer gaan er natte washandjes over de gezichten ( er  is hier wederom 1 douche voor ons gezelschap),  een goed ontbijt en iedereen is startklaar. Reeds even voor half negen vertrekt de vloot huiswaarts, onder goedkeurende blikken van  onze gerespecteerde speaker-voorzitter. We varen  over het Noordhollandskanaal richting Alkmaar. Dan  richting Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude, Kolhorn, Middenmeer richting Medemblik, wederom 4x sluizen vandaag.  De sluis in Kolhorn wordt bereikt om  13.20 uur.  Hier moeten we ongeveer 3 kwartier wachten …. de sluiswachter  moet ook kunnen lunchen.  Wachtend voor de sluis wordt boord-aan- boord liggend  vrolijk met elkaar gesproken. Je kunt ergens over spreken, in 4 dagen wordt er veel beleefd. Rond 17.30 uur komen wij door de sluis in Medemblik. Iedereen gaat weer huiswaarts. Een 15-tal schuiten  gaat boord-aan-boord varend over de Vliet  en vaart vervolgens nog een rondje Hop-Biersloot. Er komt een  eind aan onze 4-daagse tocht.
Een belevenis!

Schipper Piet Mosch.